Brynäs IF är en gammal idrottsförening som bildades i Gävle 1912, den tolfte maj. Ishockey togs dock först upp i programmet 1939 och dessförinnan så sysslade Brynäs IF med andra sporter som exempelvis fotboll, friidrott och simning men även vattenpolo och bandy. Dessa lades dock ned inom klubben på grund av ekonomiska skäl och iställebrynäs ift så började man med ishockey. Brynäs IF debuterade dock först som ishockeylag 1943/ 44 i Sveriges högsta division och var då det första laget utanför Stockholm samt Mälarregionen. Därefter så åkte laget ut och kom tillbaka till och från fram till 1960/ 1961 då laget kom tillbaka och därefter aldrig åkte ur igen med ett undantag då de hamnade i allsvenskan 95/ 96 men tog sig tillbaka till kvalserien 1996. Den första SM titel togs 1963/ 1964 och den senaste kom mellan 2011 och 2012. Däremellan så har de vunnit en mängd med titlar.

Stolta supportrar för Brynäs IF

De har även en mycket stark support och det är vanligt att deras supportrar följer med dem på alla deras matcher. Det finns även underklubbar som är speciellt inriktade på att vara en supporter till Brynäs IF. Supporter är en stor del när det kommer till att vinna en match och man brukar säga att de lag som har starkast support har störst chans att vinna. Även om Brynäs IF har en hel del kunskaper om hur man spelar hockey och de inte hade tagit sig någonstans utan dessa kunskaper men även supporten är en viktig del av hockeylaget och de hade definitivt inte tagit sig lika långt om det inte hade varit för deras fantastiska supportrar.

De har totalt samlat på sig 13 SM titlar vilket är en eloge för vilket hockeylag som helst, år 2012 så firade hockeyföreningen Brynäs IF även 100 år vilket gör dem till en av Sveriges äldsta klubbar. Imponerande ändå!