Välkommen till Gävle

Gävle liggävleger i Gästrikland och är Gävleborgs läns största ort med över 70 000 människor som bor i staden. Det är även Sveriges 13: e största stad. De kommuner som angränsar till Gävle är Ockelbo, Söderhamn, Sandviken, Tierp, Heby och Älvkarleby. Staden har en mycket lån historia och nämns för första gånger i historien i tidskrifter ända bak till 1413, de äldsta kända stadsprivilegierna härstammar bak till 1446. Det har även varit en garnisonsstad som idag har avverkats. Men de gamla garnisons byggnaderna ligger kvar och en del av dem fungerar som bostäder idag.

Staden blev även under slutet av 1800 talet en industristad som även blev mycket betydande, främst så producerade staden pappersmassa, men även textil och tillverkning av spisar och kaminer. Det finns totalt fyra stycken busslinjer i staden idag som alla passerar förbi rådhuset. 1909 så uppkom Gävles första spårväg och man använde sig av dessa i nästan 50 år fram tills 1956. Det finns även en flygplats som hör till staden och denna ligger endast 2 mil utanför. Staden har även varit en mycket viktig plats för sjöfartshandel. Detta har varit till grund av läget och mynningen till Bottenhavet. Idag finns det över 7000 företag som har sin fasta plats i Gävle.

Gävle erbjuder något för alla

Många kända personer har sitt ursprung i Gävle och det är en mycket trevlig stad att bo i. Det finns helt enkelt tillgång till allt i Gävle och dessutom finns det ett mycket rikt medialiv och även ett bibliotek som har över en halv miljon besökare varje år. Det är även en utmärkt studentstad och för den som är hockeyintresserad så finns även Brynäs IF. Det är en stad som har det mesta och mycket mer, och de som bor i Gävle vill aldrig flytta därifrån, därför är det väl värt ett besök. Så vad väntar du på?