Julbocken

När man talar om julbocken så syftar många på den stora bocken i halm som sätts upp i Gävle ända sedan år 1966, denna är även känd som Gävlebocken. Den sätts upp i Slottstorget inför första advent och traditionen upprättas av Gävle kommun. De flesta år som den har satts upp så har den blivit olovligt nedbränd och även detta har näst intill blivit en tradition. Den första bocken var 13 meter hög, 7 meter bred och vägde 3 ton. Vid tolvslaget på nyårsafton så sattes bocken i brand och gärningsmannen hittades och blev även dömd för grov skadegörelse. Den stora halmbocken har ofta klarat sig men det går ofta sämre för den mindre halmbocken som ofta får brinna. Det är så pass vanligt att det pågår vadslagning om vilket datum som bocken kommer att brinna ner.

Den evigt brinnande julbocken

Nedbränningen av julbocken är olaglig även om det är det som har gjort den känd även internationellt och fått världen att få upp ögonen för Gävle. Det har gett Gävle otroligt mycket uppmärksamhet. Man har genom olika sätt försökt förhindra att julbjulbockenocken bränns ner, detta är bland annat med videoövervakning, vakter med mera. Man har även impregnerat materialet för att minska risken att den tar eld. Den impregnerades för första gången 2006 och det gjorde att den fick stå helt orörd förutom något mindre brännmärke. Den impregnerades även 2007 men fick klagomål på att bocken såg blöt ut. Därav impregnerades den inte år 2008. Det ledde till att den återigen brändes ner.

Julbocken har dock klarat sig ett antal år från att brännas ned men oftast så brinner den innan nyårsafton varje år. De flesta som bränner ner bocken blir ofta även fasttagna och anklagade för grov skadegörelse, trots det så verkar det vara ett brott där straffet fortfarande gör det värt att tända eld på julbocken.